Mostar Bus

Bez razvijenog javnog gradskog prometa nema ni razvijenog urbanog područja. Tijekom panela predstavljene su organizacijske mjere ka uspostavljanju integriranog prijevoza putnika, unaprjeđenju i modernizaciji sustava informiranja putnika i sustava naplate voznih karata, prilagodbi zakonskih propisa i smjernica za planiranje, reorganizaciji linija javnog gradskog prijevoza putnika.

Danas je u konferencijskoj dvorani štanda Grada Mostara, na Međunarodnom sajmu gospodarstva održana panel rasprava. Panelisti Ivana Bubalo (Mostar Bus), Marko Đuzel (Zračna luka), Ivan Barbarić (Mostar Parking), Nikica Čerkez (Turistička Zajednica Mostara) te moderator prof. dr. Igor Marković na današnjem su izlaganju i predstavljanju djelatnosti javnih gradskih poduzeća razgovarali na temu “Mogućnosti razvoja javnog gradskog prometa u gradu Mostaru”.

Javni gradski prijevoz čini okosnicu urbane mobilnosti. Mreža linija koja odgovara korisnicima kako bi bili u pravo vrijeme na pravom mjestu omogućit će veću pokretljivost i fluktuaciju stanovništva, stvoriti dodatne pogodnosti i prostor većoj kulturi življenja i zaštiti okoline. Time stvaramo prostor održivom i sinergijskom razvoju grada ugodna življenja i grada kao turističke destinacije. Bez razvijenog javnog gradskog prometa nema ni razvijenog urbanog područja.

Tijekom panela su predstavljene organizacijske mjere ka uspostavljanju integriranog prijevoza putnika, unaprijeđenju i modernizaciji sustava informiranja putnika i sustava naplate voznih karata, prilagodbi zakonskih propisa i smjernica za planiranje, reorganizaciji linija javnog gradakog prijevoza putnika u skladu s potencijalnom i prognoziranomprijevoznom potražnjom te razvojem održivog prometnog sustava.

Na panel raspravi dan je i osvrt s mjerama za povećanje konkurentnosti javnog gradskog prijevoza i popularizacije javnog prijevoza putnika u Mostaru. Zaključno, razgovaralo se o modelu sufinanciranja troškova javnog prijevoza s ciljem popularizacijeodrživih oblika prometovanja. Promocijom, edukacijom i stvaranjem svijesti o prednosti javnog prijevoza, cilj nam je potaknuti što veći broj građana na korištenje javnog prijevoza, čime utječemo na smanjenje prometnih gužvi, zaštitu okoliša te stvaranje održivog prometnog sustava u gradu.